HOMEDASHBORDOWNERTUTORIALTIPSBANNERSITEMAP

Nazlyizan Creation

Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Apr 2, 2014

Review Produk Harum Malam Pilihan Wanita

Masalah bau badan, keputihan, period tidak teratur dan ingin kembalikan kebahagiaan rumah tangga? .... Harum malam ada jawapannya. Produk Harum malam kini telah menjadi pilihan ramai wanita diluar sana.

produk harum malam


Harum malam merupakan supplemen tambahan khusus untuk kaum wanita yang mampu membantu menyihatkan dan mencegah bau badan. Ia juga dapat mencegah masalah dalaman wanita, memberikan tenaga dan menambahkan stamina untuk aktiviti seharian.

Keistimewaan Harum Malam

-Meningkatkan keinginan serta mempercepatkan ransangan seksual
-bertenaga dan mengatasi masalah vagina kering
-Membantu mengetatkan dan menganjalkan vagina
-Membantu membunuh bacteria dalam saluran kencing serta mengatasi masalah kerap kencing
-Meningkatkan system tahan tubuh serta menstabilkan hormon
-Mengurangkan tekanan dan tension
-Membantu menganjalkan kulit serta tubuh badan dan mengurangkan kedutan

kelebihan harum malam

Lihat !! Betapa banyaknya kebaikan, keistimewaan dan kelebihan yang dapat diperoleh dari produk harum malam ini. Hanya minum 1 sudu besar 2x sehari. Pagi sebelum sarapan dan malam sebelum tidur. Tak susahkan.... nak wangi, bertenaga, cantik .... minum dengan konsisten. Anda pasti puas hati !!


Kandungan Harum Malam

-Extrak ros
-Extrak sireh
-Buah tin
-Kismis
-Madu
-Goji
-Limau purut
-Strawberry
-Pueraria mifrica
-Kayu serapat
-Buah delima
-Manjakani
-Pueraria lobata
-Senna

produk kecantikan


Bukan CD sahaja yang ada cetak rompak !! produk harum malam nie pon ada yang tergamak buat tiruan punya. Yelah ... produk HOT SELLING, ada ler pihak yang ambil kesempatan untuk peroleh hasil dengan senang. Korang kena berhati-hati dengan yang TIRUAN. Perhatikan perbezaan harum malam original dengan tiruan dalam gambar dibawah ini.

produk original

produk tiruan

Harga produk Harum malam ini hanya RM33 bagi Semenanjung dan RM39 bagi Sabah & Sarawak Nak lebih jimat??? beli tiga botol harum malam dengan harga RM90 Sahaja !! free postage. Woww ...

Sekarang dah ada botol (packaging) baru untuk produk Harum malam nie tau. Jangan risau, jangan terkejut ... botol lama tue masih available lagi.

supplimen dalaman


Untuk belian dan pertanyaan lanjut boleh hubungi LegacySecretTrading. Harga RM40 bagi Semenanjung dan RM45 bagi Sabah & Sarawak (Free postage).

saya sudah !!! anda bila lagi... ^^


Untuk testimoni boleh skodeng link-link dibawah. Pasti korang teruja !!








Mar 28, 2014

Permulaan Diet Dengan Produk SlimFast Diet


Terima kasih kepada My Beauty Herbs dan blogger Mialiana kerana telah memilih jawapan aku sebagai salah seorang yang bertuah untuk mencuba produk kurus yang berkesan ini. Seramai 40 blogger telah dipilih untuk cabaran minum produk SlimFast Diet selama 10 hari dan seterusnya membuat entry review, ada dinyatakan di SINI.

produk diet berkesan


Haip .. haip .... bukan aku yang langsing lagi keding nie akan melalui cabaran ini, tapi aku masuk cabaran ini adalah untuk suami tercintaku yang nak cuba cara kurus dengan cepat. Memandangkan suami melebihi berat 75kg, maka suami perlu minum produk SlimFast Diet ini 2 paket sehari iaitu pagi sebelum sarapan dan malam sebelum tidur (sebab tue dapat 2 kotak...jangan cemburu tau..hehehh). Suami aku cakap rasa minuman SlimFast Diet nie sedap !! terasa macam omputeh minum jus pepagi... kahkahhh

Suami mula minum produk SlimFast Diet ini pada 17.03.2014. Hari pertama hingga ketiga minum produk nie, suami kata memang tak boleh nak tahan. Tahan apa?? tak boleh nak tahan jumpa dengan Ms J !! Ms Jamban .... hehehhh punyalah lawas produk nie wa cakap lu .... !! masa tidur malam pun boleh bangun sebab nak jumpa Ms J !! hahahahh penangan minum 2 paket sehari ler tue .... memang tak lama lagi dapatlah kempiskan perut buncit incik suami ... opSsssss Sebelum nie suami memang ada masalah pembuangan sedikit. Susah nak jumpa Ms J ... tapi lepas minum SlimFast Diet, suami kata senang pulak nak membuang... tettttttt

diet mudah


Masuk hari keempat hingga ke sepuluh, suami dah dapat kawal perjumpaan dia dengan Ms J. Ini mungkin sebab apa yang banyak tersimpan dah banyak di buang kot ... kahkahh 

Sebelum nie kalau makan luar, selalunya suami akan makan 1 1/2 pinggan. Kenapa??? sebab bini dia hanya mampu makan 1/2 pinggan jerk (perut kecik!!!) bakinya si suami ler yang kena tolong habiskan... mana tak bambam !! kesian suamiku .... Tapi sejak minum SlimFast Diet nie, suami dah memang malas layan 1/2 pinggan baki makanan aku tue. Sebab suami kata perut dia macam kenyang sentiasa. Ini kerana SlimFast Diet adalah berasaskan formula organik yang berkesan di dalam pembersihan kolon secara sihat dengan adanya Oligo, Ekstrak Cassia Augustifolia dan Psyllium Husk. So ... lebih kurang 10 hari jugak lah aku tak dapat makan luar, sebab suami aku tak nak aku membazir !! hahahahh padan muka aku...

diet senang


Ini lah hasil permulaan diet suamiku dengan produk SlimFast Diet !! memang produk kurus yang berkesan !! nak langsing memang belum bolehlah ... dapat kempiskan perut buncit sedikit pun dah kira berjaya. 6kg SlimFast Diet dapat hapuskan dari suamiku !!! Aku bangga dengan suamiku sebab dapat melalui cabaran 10 hari nie. (suami aku memang susah nak amalkan diet). In Shaa Allah lepas nie boleh repeat order produk SlimFast Diet nie lagi. Kalau dapat sponsor dari My Beauty Herbs pon lagikkkk bagus !! heheheh

Rupa paras individu terpaksa dirahsiakan atas faktor
Keselamatan dan Ke'populariti'an beliau ^^


Terima kasih kepada My Beauty Herbs untuk produk kurus yang berkesan bagi kempiskan perut buncit dan In Shaa Allah semoga suamiku akan kembali langsing macam zaman muda mudi dedulu (Ermm...pernah langsing kew...huahuaa). Korang yang nak mencuba cara kurus dengan cepat, boleh lah minum produk SlimFast Diet ini.

Hubungi SlimFast Diet
Fanpages : My Beauty Herbs
Twitter : @mybeautyherbs
Instagram : mybeautyherbs



Giveaway SlimFast Diet dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs dengan hadiah dan wang tunai bernilai RM 3,600 untuk dimenangi.



Mar 13, 2014

Tips Untuk Terus Kuat Dalam Penghijrahan


Assalamualaikum & salam sejahtera. Dah lama aku nak jadi muslimah sejati. Tapi selalu tewas dengan godaan duniawi. Tapi sampai bila aku nak lalai. In Shaa Allah aku akan usaha dengan izinNya.

Kat sini aku nak kongsi tips untuk terus kuat dalam penghijrahan. Aku dapat tips nie dari sini - http://fatinhambahina.blogspot.com/ - terima kasih aku ucapkan. Sedikit sebanyak dapat bantu aku dan rakan lain yang masih tercari-cari ruang dalam penghijrahan.

gadis ber niqab

10 Tips Untuk Terus Kuat Dalam Penghijrahan


1) hati mau kuat, azam mahu sentiasa semangat!
Bila sebut dan tekad nak berhijrah hati mesti mau semangat. macamana tuh? harus sedar diri betul2 nak berhijrah.tanam di hati. ''aku terus dengan cara lama aku rugi, sampai bila nak macamni?'' Segala amal bermula dari niat. segala niat bermula dari hati. kalo dari hati tak kuat, niat sekadar hangat2 tahi ayam (tahi ayam pun x hangat mcm tu. hihi) rasanya tempoh penghijrahan tu mungkin sekadar main celup2 jari kat air bertakung kat gayung. kenapa..? Hijrah kerana Allah, KERANA ALLAH hati pasti automatik jadi kuat. kenapa..? hati kita Dia yang cipta kan..? :) Allah suka hati2 yang kembali kepadaNya.

2)Doa senjata mukmin.
Yang nie memang tak boleh tinggal. Pantang 7 keturunan mak jemah. Doa itu SENJATA. masa sedih kita doa minta kekuatan, masa happy kita doa jd hamba bersyukur. Allah kan dah firman...

"Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku, akan masuk neraka Jahannam dalam Keadaan hina dina".(Al-Mumin ayat 60). Doa buat hati jadi kuat. ibarat Diari kita nak luah dekat Allah.

3)Sahabat yang soleh
Kenapa..? bagaimana sahabat kita, macam tu lah kita. Ibarat minyak wangi, kalau seorang memakainya semua desekelilingnya akan merasa tempias wangian itu sekali. sahabat cermin kita. Akhlak kita dipengaruhi oleh akhlak sahabat kita. Tidak perlulah sahabat sebaik or setabah wonderpet mahupun yg hebat berpoket besaq macam doremon. ckuplah dia mnunjukkan akhlak yg baik dan mebimbing kita kejalan Allah.Jika kita ingin berhijrah, Allah akan mengirimkan hamba2 nya yang soleh untuk menemani kita dalam penghijrahan itu. mungkin ada juga kalangan kita yg tiada mampu bertemu sahabat soleh, jangan sedih sahabat. Allah itu kan sahabatmu?? :)

4)Tidak berkira2 atas setiap ajakan ke majlis ilmu.
Memang kita pun ada limit masa dan selalu sibuk. Student kena study, pekerja mmg kerja( umm, memanglah ==’’) Tapi jika sekadar ingin mencari masa rehat apa salahnya kita berkorban masa itu untuk mengisi jiwa. Orang yang dlm semangat untuk berhijrah selalunya sentiasa teruja untuk setiap peluang. Excited nak mencari2 majlis ilmu dlm masa2 terdekat. Abang senior kbm saya pernah kata Kalau Taman2 Syurga di dunia pun kita xsudi pergi,(majlis ilmu) kenapa berangan2 untuk pergi ke Taman2 Syurga di akhirat nanti? Muhasabah. Kerana pada masa itu perasaan kehausan ilmu itu membuak2 mengalahkan badai ombak rindu eron ajis. Masa nie lah untuk bagi kaw2 lagi suasana, cari suntikan semangat, cari ilmu n info semasa. Ini masa terbaik! So bila orang ajak dia akan terus Tanya bila? Dimana? Fees? Baru cek2 free x masa tu. Bukannya *umm, tengoklah dulu..’’ n diteruskan dengan alasan2 lain yang beraneka bentuk dan jenis biskut raya. Mgkin factor segan, x biasa, x berani, dan sebagainya. Tapi apa yang pasti, keterujaan thadap sesuatu benda mengatasi segala factor yg boleh menghalang. Hoh :p

5) Cari suasana tarbiyah dalam apa jua cara!
Ada yang pernah mengadu dan meluahkan rasa hati.. “ana tidak punya sahabat soleh untuk bantu ana..ana hanya bergantung kepada internet, facebook.’’ Respon saya.. Ouh. Itu sebenarnya cukup bagus sahabat! Itu cara Allah mendidik kita tanpa kita sedar. Itu suasana yang Allah nak bagi. Mungkin Allah sengaja nak bagi kita tercari2 menyelusup ke lubang2 cacing sekalipun, menggali2 sampai keletihan. Kerana Allah nak bg kita rasa betapa manisnya beroleh ilmu, betapa manisnya rasa berjuang mencari tarbiyah dan dianggap asing. Kan Rasul kita pernah kata ‘’Islam datang dalam keadaan asing, dan kembali dalam keadaan asing, maka beruntunglah org2 yang asing’’. Cari2 suasana dalam apa jua cara. Kalo dulu suka dengar korea apa kata tukaq dengar lagu nasyid mencari2 semangat dan pengajaran dalam tu. Cari suasana. Kalo dulu facebook asyik ckp sal nak makan kat kfc, dan update hari nie aku saket, bubuh gambar muka pilih yg paling nmpak fotogenik ngan caption 'no edit',buka laman lain tengok 9gag je memanjang cr ilham nk troll org apakata p skodeng fanpage dakwah. Sana banyak je tarbiyah santai. Subscribe banyak2, so home anda xlah penuh ngan benda2 mngarot.nie asyik2 update p keyell, asyik2 update nk p keyell :P

6) Banyakkan bacaan2 ilmiah
Yang nie penting. Kenapa..? sbb awal Rasulullah s.a.w terima wahyu, Jibrail kata ‘’bacalah..’’ tengok, diawal penerimaan Islam pun nabi dh kena suh mmbaca. Takkan kita nie umat x maksum xnak baca pulak? Rajin2 kan lah tangan beli buku Tarbiyah. Kalo nak save duet pun leh jenguk2 belog orang. Dunia hujung jari Allah bagi kemudahan..,tinggal nak guna cara betol or x. Awal kunci ilmu adalah baca.. jangan lupa ye cikebom-cikebom.kalau ye pun tengah semangat nak beribadah kena cek jugak. Amal yang tiada ilmu adalah kosong. So dr ilmu kita leh tahu hikmah sesuatu ibadah. Kenapa perlu tarbiyah? Kenapa perlu itu, kenapa perlu ini? Cari jawapannya dlm pembacaan ilmiah

7) Tidak bertangguh
Yang niee raaaaaamai spesies manusia di bumi terlepas pandang. Bila malamnya dh menangis2 nak taubat dan berubah, esoknya hidup dlm cara yang sama jugak. Kenapa? Sebab BERTANGGUH. Tiada kejayaan bagi yang bertangguh. Kalo nak berubah azam kena kuat, azam yang kuat takkan bertangguh. Hari nie taubat nak tutup aurat, esoknya patutnya dh start cari tudung nak test2 pakai. Baru berubah perlahan2 lengkapkan yang lain. Ingat, syaitan x pernah bertangguh untuk hasut kita berkali2 untuk lupakan niat kita.syaitan x pernah berehat dari menyesatkan hati manusia. Lepas diri anda dh suci menangis airmata taubat, jangan bagi syaitan masuk line n buat macam tempat nie bapak dia punye.Ayuh lawan, hati kena kuat! go2!

Silapnya kita bila kita fikir masa kita masih muda, umur kita masih mentah, Kompiden bebeno Allah bg kita hidup sampai tua..Lupakah kita..? ALLAH TAK PERNAH BAGI STATEMENT: ORANG MUDA TAKKAN MATI.

8) Belajar dan mengajar
Bila kita dah semangat nak cari tarbiyah n suasana berhijrah. Sudah tentu perasaan untuk berkongsi perasaan yang sama kepada org lain itu ada. Ini peluang untuk mula taaruf dengan dakwah. Bila sudah belajar, adalah kebiasaan untuk mengajarkannya semula kepada org yang memerlukan sentuhan jiwa.Ini masa untuk kumpul saham pahala ilmu yang leh bawak masuk kubur x putus2. Once kita dah mengajar sesuatu ilmu, kita automatic akan teringin mengamalkan apa yg disampaikan dr lisan kita sdri. Disini juga kita leh bertemu manisnya berdakwah itu. Berjinak2 dengan dakwah akan mendidik kita untuk terus semangat, semangat dan semangat! Oyeh!

9) Tidak terlalu berpegang ngan statement ‘’Aku taknak jadi jahil..macam kawan2 aku..’’
Okay, kalo benar pun kita nampak betapa teruknya cara hidup kawan kita nie, adalah begitu tidak nice sgt untuk mengatakan balik2 statement ‘’kawan aku jahat..aku nak jadi baik..’’ kenapa..? sebab penghijrahan kita bukannya untuk sesiapa melainkan dia, Hai sahabat. yakinkah kita once kita dh terhijrah syurga tu komfom 100% kita akan dpt..? Dia yang memegang hati2 kita lebih tahu siapa yg terus diberi hidayah dan tidak. So baik ke, buruk ke, hakim tu adalah Dia.Kita nie sebagai hamba berjuang, bukannya menghakimi. Menegaskan konsep ini berkali2 dalam hati anda, takut syaitan cucuk2 kita jadi ujub. Apa tu ujub? Merasa diri LEBIH baik dari org lain.Rasa itu boleh merosakkan amal2 kita, niat suci kita. Ingat, iman manusia nie naik turun.kadang2 atas, kadang2 bawah. Kerja kita adalah mendoakan diri sendiri dan sahabat2 kita.Kita x tahu esok, siapa sangka kwn kita tu lg better dr kita..?

10) ISTIQAMAH
Istiqamah itu sangat penting sahabat, ramai juga yang tersungkur bertarbiyah lama, akhirnya menjadi futur. Dah tidak lagu didalam suasana beragama, dh tidak lagi rindukan ilmu, dah tidak rindu lagi mengisi jiwa. Sebab tu pentingnya mncari suasana. Berusaha untuk terus berada di dalam suasana ilmu agama,Adapun yg sudah ada suasana tanpa mencari, tetapi mensia2kan suasana yg ada. Berubah itu memang payah, tetapi Istiqamah itu lagi payah. Tapi pernahkan kita dengar Mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis. Apaguna dapat syurga dengan senang lenang, kena ada ssuatu yg diusahakan untuk mndapat syurga itu.Bak kata org, mana ada benda free dtg bergolek bro :)

muslimah





Dec 13, 2013

Salam Jumaat .. Jom Kita Doa Bersama


Assalamualaikum

Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah segala urusan bagi diriku yang lemah ini, dan kau berikanlah ketenangan buat hambamu ini ... Amin ...




Nov 21, 2013

Terima Kasih Buat Blogger HH


Assalamualaikum

Ucapan terima kasih ini yana ucapkan kepada blogger +HASRUL HASSAN  yang telah banyak membantu yana dalam berblog. Lebih-lebih lagi bantuan dari segi tutorial.


Blog HH memang banyak membantu. Banyak ilmu yang ada dalam blog beliau. Setiap kali ada masalah dengan blog, yana sentiasa ganggu saudara HH kat facebook. Alhamdulillah ... HH sentiasa balas setiap pertanyaan yana. Harap HH tak bosan dengan setiap persoalan yana ..... yelah .... yana nie bab-bab koding bagai memang failed !! yana tahu taip entry jerk ... tue pon kadang-kadang banyak yang mengarut !! hehehhh

Bagi yang belum tahu, sebelum nie yana guna domain dotmy kan ...... tapi sekarang yana dah kembali ke blogspot !! setelah terjadi kejadian-kejadian yang tak diingini. Pengguna dotmy tahu ler kejadian apa. Yana dah malas nak pening-pening kepala fikir hal nie. Lagi pun yana fikir blog yana tak perlukan domain buat masa nie. So yana kembali semula ke blogspot.

Kalau dah bertukar URL ... tahu-tahu lah ... blog kita perlu bertatih kembali untuk terindeks dalam carian maya. Dalam hal nie lah blog HH banyakkkkkkk membantu yana. Yana jadikan blog HH sebagai panduan. Kerana banyak tips-tips yang terkandung dalam blog HH.

Graf yang sedih !!

Terima kasih buat blogger HH kerana banyak membantu !!! Pssttt ... selepas kembali ke blogspot, masalah entry lambat keluar kat dashboard sampai berjam-jam dah selesai !! alhamdulillah ... 


"malu bertanya sesat jalan"






Nov 19, 2013

Cara Tukar Domain Berbayar Ke Blogspot Semula


Assalamualaikum

Dah muak dengan janji manis ... ayat power untuk domain dotmy yang selalu menimbulkan masalah blog tak dapat masuk ... !!! so untuk kali ke berapakah masalah ini berlanjutan. Dengan rela hatinya blog Ku ada kamu ... akan bertukar ke blogspot kembali !!

Cara tukar domain berbayar ke blogspot semula sangat mudah. Hanya perlu pergi ke 

dashboard -> setting -> publishing -> klik "x" -> selesai


Setelah tukar ke blogspot kembali, iklan seperti nuffnang dan bloglist semua kena setting kembali tau. Sebab semua tue akan hilang.

***masa untuk kembalikan nazlyizan.blogspot.com dalam google search***




Oct 29, 2013

Proses Buat Pasport Malaysia Antarabangsa



Assalamualaikum

Hari sabtu lepas, yana dengan suami bercadang untuk buat pasport baru. Memandangkan pasport lama dah tamat tempoh. Siapa kata hari sabtu tak boleh buat pasport?? sekarang semuanya boleh tau ... hari ahad pon boleh buat. Yana buat jam 4 dapat pasport jam 6petang uolsSs...

Nak tahu kat mana?? mestilah kat UTC... apa itu UTC??? baca kat sini UTC-Urban Transformation Centre. Proses buat pasport malaysia antarabangsa pun mudah sekarang. Tak perlu isi borang !!

Kalau sebelum nie anda pernah ada pasport yang dah tamat tempoh. Anda hanya perlu bawa:- 

1. Pasport lama
2. Gambar (latar belakang warna putih-format baru) 
3. Kad pengenalan. 

Perkhidmatan kios gambar pun ada disediakan di UTC tue. Hanya sediakan duit sahaja... hehehhh Nanti pasport lama diorang akan gunting macam gambar bawah nie.

Pasport

Bagi yang tak pernah ada pasport pula. Anda hanya perlu bawa :-

1. Gambar (latar belakang warna putih-format baru) 
2. Kad pengenalan

Setelah dapat No giliran, nanti anda akan dipanggil untuk proses seterusnya. Buat bayaran RM100 untuk tempoh 2 tahun. Setelah bayaran dibuat, anda akan diminta untuk tunggu lebih kurang 2jam untuk pasport siap. Yana sempat pergi shopping dulu ... hehehhh So satu hari jerk pasport dah boleh siap !!



Bayaran pasport untuk kanak-kanak bawah umur 2 tahun bagi tempoh 2 tahun adalah RM80.00 sahaja. Untuk proses membuat pasport bagi kanak-kanak bawah umur 2 tahun adalah :-

1. MyKid / surat beranak (salinan & original)
2. Kad pengenalan Ibu / Bapa (salinan & original)

Rasanya macam tak jadi pergi langkawi jerk !! dah ada pasport nie .... macam terjadi rancangan lain pulak.... kikiki

Bawa aku pergi .... pacu laju-laju ..... kita lari dari realiti
Buku merah jangan lupa bawa .... moga-moga belum tamat tempoh
owhhhhhhh ... lalalalalaaaaa






Oct 18, 2013

Rancang Percutian Ke Pulau Langkawi


Assalamualaikum

Sekarang nie yana sedang rancang percutian ke pulau langkawi. Yang sebenarnya ... percutian nie tak dirancang pun. Masa bulan satu awal tahun nie Air Asia ada buat promosi tempat duduk percuma. Yana tanpa fikir panjang terus jerk lah booking.

Al-kisahnya taib ...... hehehh yana hampir terlupa yang tarikh penerbangan ke pulau langkawi tue hujung bulan nie !! mati aku ... mati aku !! hahahhh dengan tabung melancong tak penuh lagi, tetiba nak pergi bercuti pulak. Adoyai ....

Yana pernah menjejakkan kaki ke pulau langkawi nie sekali jerk. Tue pun masa budak sekolah lagi. Rombongan hantar pengantin "moksu" yana kahwin. So memang tak tahu ler nak merewang mana kat pulau tue. Google juga info, maklumat, tips bercuti kat pulau langkawi tue. Banyak juga yang yana dapat. Tapi ... perasaan tak berani tue ada lah juga sikit.

pulau langkawi


Masalah lagi satu mengenai cuti !! kan sebelum nie baru naik cuti raya aidiladha. Kat pejabat yana hari tue cuti dari hari jumaat, sabtu, ahad, isnin, selasa !! rabu baru kerja .... lama kan dapat cuti. Baik .... bos yana. hehehh masalah sekarang ... yana takut nak mintak cuti !! kikikiki masak ... masak ....

Ada sesiapa orang langkawi kat sini?? sudi tak jadi pemandu pelancong untuk yana dan hubby kat langkawi nanti. hehehh

Nak pergi ke tak erk ...... blur
http://matcuoi.com







Oct 2, 2013

How to detect hidden camera in trial room



Assalamualaikum 

How to detect hidden camera in trial room


How to detect hidden camera in trial room

Hurm ... harus dicuba nie .... Langkah keselamatan  ^^








Sep 4, 2013

Ubat Wajib Bagi Mereka Yang Hamil Mahupun Yang Ingin Hamil



Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ubat wajib bagi mereka yang hamil mahupun yang ingin hamil ..... Pehhh !! 1st time tajuk entry kemain panjang. Wakakaka

Bagi mereka yang sedang hamil, ingin hamil atau pun yng sudah bersalin. Pasti dapat gambarkan perasaan yana dalam entry ini. Bcomplex Tablet tue macam pil multivitamin aka untuk memberi lebih tenaga lah. Yana pun tak tahu sangat. Tapi yana ambil lepas dapat nasihat dari doktor. Kalau nak tahu lanjut ... korang boleh tanya pakcik google atau pun klinik yang berdekatan.

Ehh... Ehhh... yana belum ada rezeki untuk hamil lagi. Tapi yana dalam usaha untuk Hamil !! Doktor suh amalkan makan asid folik dengan Bcomplex untuk persediaan kearah kehamilan.

Asid folik memang takda masalah nak telan. Yang masalahnya..... Bcomplex tue ler !!! Bau dia..... yaAllah !! Pegang kat tangan pun bau dia susah nak hilang tau. Inikan pulak kat tekak !! Adoi..... tapi redha jerk lah... demi mu baby.

So bagi sesiapa yang seangkatan dengan aku ( sedang usaha untuk hamil ) korang amalkanlah pengambilan pil nie. Bukan yana yang cakap, tapi doktor yang bagi nasihat. Hehehhhh ***yana takut nak try ubat yang bukan2....






Jul 17, 2013

Cara Mudah Kupas Bawang Putih



! Assalamualaikum !


Cara mudah kupas bawang putih bagi mereka-mereka yang ada masalah sebelum ini boleh lah mencuba tau... ^^






Dah habis tengok video tersebut??? korang fikir apa?? hehehhhh

**sekampung dengau den memasak kalau macam nie...kuikui***



May 23, 2013

Soalan Temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27



! Assalamualaikum !




Pada 21.05.13 adik yana dah selesai menghadirkan diri untuk Temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27. Itu merupakan satu bonus untuk yana. Ini kerana yana pun mendapat panggilan untuk Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27.

Sebelum ini yana ada berkongsi tips / panduan Temuduga Pegawai Tadbir Gred N27. Tips / panduan tersebut yana dapat dari rakan Facebook yang pernah menghadiri temuduga tersebut.

Sekarang yana nak berkongsi sedikit soalan yang ditanya kepada adik yana yang telah lepas menghadiri temuduga untuk jawatan ini. Lagi pun Yana lihat ramai yang mencari info mengenai soalan yang bakal diajukan kepada mereka nanti.

Adik yana cakap masa dia interview, ada 3 bilik disediakan. Adik yana dapat bilik pertama. Soalan yang diorang ajukan pun banyak berkisar mengenai diri sendiri sahaja. Contoh pengalaman kerja, perkenalkan diri, keluarga. Lepas tue dia tanya mengenai keyakinan diri. Takda pun tanya pasal kerajaan bagai. Yana rasa soalan yang akan diajukan itu bergantung pada penemuduga kot.

Macam bilik kedua, adik yana cakap diorang kena tanya mengenai tugas-tugas jawatan yang dipohon, nama file apatah .... lepas tue sedikit mengenai isu semasa.

So ... yana pun tak dapat jangka apa soalan yang akan ditanya pada yana. Apa pun, yana perlu prepare lah juga apa yang patutkan. Korang yang dapat panggilan temuduga nie pun jangan lah risau sangat tau ... yang penting, Usaha .... Tawakal dan redha !!

!! Good luck buat semua !!





May 14, 2013

Tips / Panduan Temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27



! Assalamualaikum !

Alhamdulillah ... yana berkesempatan mendapat panggilan temuduga dari SPA lagi untuk Jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27. Disini yana nak share sedikit Tips / Panduan Temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27.

Fuhhh ... dah lama tak ditemu duga ... rasa macam neves pula. Tah apa nak menjawab. Kali nie memang tak letak harapan pun ... redha jerk lah. hehehh

Tips / Panduan Temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 ini yana dapat dari kawan yang pernah menghadiri temu duga untuk Jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27.


  1. Masuk bilik temu duga bagi salam, kalau perlu salam penemuduga yang ada dibilik tersebut.
  2. Duduk tegak, muka senyum dan tunjukkan keyakinan diri kita untuk menjawab soalan.
  3. Pastikan pakaian kemas, kasut tutup.
  4. Prepare dengan isu semasa, gagasan malaysia, dasar-dasar kerajaan yang digunakan.
  5. Nama penuh Perdana Menteri, Timbalan perdana menteri dan ketua menteri negeri anda.
  6. Prepare cerita pengalaman kerja anda.
  7. Kalau dia tanya pandangan anda mengenai ISU POLITIK cakap " maafkan saya, pandangan isu politik sekarang ialah baik dan masih stabil " itu saja. JANGAN cerita lebih2...
  8. Soalan bagaimana untuk menangani pekerja yang bermasalah ( ikut HR @ prosidur ) ... so kena baca bab nie banyak ....
  9. Kebiasaannya temu duga ini akan berjalan dalam masa 20-30 minit.
  10. Sebelum masuk bilik, SELAWAT lah banyak2 ... hehehh insyallah ... moga Allah permudahkan urusan kita.


Temu Duga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27



Yana rasa mesti ramai yang dapat panggilan temuduga nie kan. Sebab Temuduga jawatan nie berlangsung dari 02.05.13 - 14.06.13. Yana kena pergi pada 06.06.2013 ..... fuhhh minta kawan-kawan doakan untuk yana tau ..... Semiga yang lain pun dipermudahkan. Good luck buat semua !!!

Rentetan soalan-soalan yang bakal ditanya






Apr 17, 2013

AMARAN !! Kepada Pemegang Kad Debit & Kad Kredit



! Assalamualaikum !


Ini adalah AMARAN / PERINGATAN kepada pemegang kad debit dan kad kredit. Berhati-hati dengan sebarang panggilan dari no yang tidak dikenali menawarkan Insuran atau benda yang tidak masuk akal. "mana ada benda free kat dunia nie" !!!

Untuk rakan-rakan semua, yana nak share cerita nie sebab yana DAH TERKENA!!! hukhuk

Semalam kat Facebook yana ada terbaca, ramai yang share kat wall mereka mengenai AMARAN kepada pemegang kad debit dan kad kredit. Nasib baik lah Allah buka hati yana untuk terus membaca "selalu ignore jerk".... hehehhh

MAAF entry ini panjang berjela, Tetapi bacalah bagi mengelakkan duit anda hilang tanpa diduga !!

----------------------------------------

AMARAN !! Kepada Pemegang Kad Debit & Kad Kredit


(Sumber Facebook)

Awas kepada pemegang kad DEBIT atau kad KREDIT!!


lebih kurang jam 11.30 pagi hari ni, sy dapat kol daripada private number dan antara dialog yang berlaku dengan seorang wanita india yang sgt berbudi bahasa:

Wi: selamat pagi boleh bercakap dgn en. zufri?
Mz: ye sy bercakap, ada pe ye?
Wi: saya.....daripada pihak bank ingin membuat pengesahan berkenaan kad bank en.
Mz: awk ni dari mana?
Wi: saya daripada pusat panggilan malaysia, ingin membuat pengesahan mengenai kad maybank en.
Mz: Oh ok...( sbb penah dapat kol dari maybank sebelum ni ckp perkara yg sme, jadi sy percya kan dia)
Wi: ok en, sy cuma nak buat pengesahan mengenai kad bank yang en gunakan skrang.
boleh saya tau alamt penuh en?
Mz: alamat sya....
Wi: boleh dapatkan no ic...
Mz:90xxxxxxxx
Wi: ok..en masih lagi menggunakan kad ini ye?
Mz: ye sy...
Wi: dah brapa lama ia digunakan?
Mz: hampir 2 tahun...
Wi: ok sy ingin membuat pengesahan, kad debit en bermula dengan 4283 3210
Mz: ye btol...
Wi: boleh en lengkapkan no 8 terakhir
Mz:16xx xxxx
Wi: terima kasih atas kerjasama diberikan...skrang, en ada tanda tangan dibelakang kad debit en ke?
Mz: ye ad...
Wi: disebelah tanda tangan ada no. ahli...boleh bacakan sya no ahli kad en?
Mz: xxx...
Wi: ok..skrang sy ingin memberitahu en zufri kad en gunakan adalah mengikut laporan kami. Kami daripada pihak kerajaan ada menyediakan kad i-klnik dimana semua rakyat malaysia berhak mendaptkan kad ini. dia boleh digunakan ketika en..mintak maaf, andai kata kemalangan atau ditimpa musibah, dia akan memberi en potongan 30-70% di klinik2 terlibat.
En juga boleh membawa ibu dan ayah ke klinik dengan percuma dn en juga boleh diberikan diskau pelancongan dengan kad ini. Saya akan menghantar kad ke alamt yg en berikan. jad ini berharagaRM299.00. Saya telah pon membuat penolakan dari kad maybnk en.
Mz: eh.a..awk ckp tdi nk buat pengesahan kad saya, npe plak tibe2 awk nk amek duit sy? ada sy ckp sy nk bli kad awk ni..jgn nk memandai lah.
Wi: en telah berikan sy butiran en dan bermakna en stuju..
Mz: awk jgn ingat sy nk sgt dgn kad tu.
Wi: ok xpe..kalau en xnak, sy xkn hantar kad tu..tpi duit cek telah ditolak..bila2 masa en nak kad tu, boleh hubungi kami dan kmi akan hantrkan...en kerja mana?
Mz: sy kerja tnb..sy xperlukan kad awk..sy dapat semua kemudahan perubatan..mak bapak sy pon dapat kemudahan jgk...npe perlu sy nk gunakan kad awk..sy xnk, tolong batalkan...
Wi: (dah mula bengang) skrang ni, sy dah tolak, en xboleh wat pe2 lagi..nk xnk sy dan tolak duit en.
Mz: awk kerja mana ni..awk keja dengan spe?
Wi: sy kerja di rawang dan ini adalh dari goverment...ok en, ada pe2 lagi, kalau xde pe2 terima kasih kerna berikan kerjasama...( trus letak phone)

darah dah xtenteram, bukak trus maybank2u...
nasib baik, duit masih ada...apa lagi, cepat2 kol maybnk wat pengesahan...


pegawai bank maklum, ia adalh sindikit yang cuba nk dapatkan butir peribadi kad bank. no 8 digit pertama disebutkan adalah no sama untuk pemegang kad, no 8 dijit terakhir dia akan mintak kepada kita. untuk no ahli kad sebelah tanda tangan tu adalh no. yng penting untuk pengesahan kad. en xperlu risau...dia xberjaya mengambil duit dari akaun en...sy telah batalkan kad dan en perlu membuat kad lain bagi memastikan keselamatn dari pihak kami.......Kan dah jadi masalah besar.........!!!!


---------------------------------------------

Selesai jerk baca!! yana dah tepuk dahi !!! habislah ...... adoi !! hari tue yana dapat panggilan, dia cakap wakil dari AIA. Yana dapat 30 hari insuran percuma dari AIA kerana beli tiket AirAsia (yana percaya sebab memang ada beli tiket AirAsia). Apa yang Dia minta semua yana bagi !! masa tue tak fikir  -ne pun. Tapi bila dia minta no dekat kad debit yana. Yana mempersoalkan juga. Tapi ...... yelah kalau dah terlatih, kata-kata diorang boleh buat kita PERCAYA !! huhuhhh

Pagi tadi yana terus telefon maybank 1300 88 6688. Yana batalkan kad debit yana serta merta !! Sebab bila diorang dapat jerk no yang ada atas kad debit tue .... diorang serta merta boleh tolak / ambil duit kita dari bank tanpa persetujuan kita. Jadi berhati-hati lah.


****haishhh ... menyusahkan betul !! nak kena pergi bank buat kad baru !!



Apr 2, 2013

Keywords - Siapalah Yang nak Gunting Rambut



! Assalamualaikum !

Sejak entry Kedai Gunting Rambut yana publish .... banyak juga keywords yang masuk dalam carian seharian. Kadang-kadang dok gelak juga tengok keyword yang dicari oleh mereka.


kedai gunting rambut

Padahal entry yana tue simple jerk kot. Takda pula macam apa yang diorang taip tue. hehehhh Macam-macam ler diorang nie. 

Sekarang nak gunting rambut pun senangkan ... sebelum pergi kedai gunting rambut, search dulu apa yang patut. Agak-agak dah puas hati baru menapak ke kedai .... hehehhh



***Sedang ke"BZ"an ..... maap ~




Mar 20, 2013

# Wordless Wednesday # 37 / Zikir



! Assalamualaikum !






Mar 19, 2013

Rahsia Tahi Lalat Anda



! Assalamualaikum !

Apa itu tahi lalat?? alaaa .... tahi lalat adalah bintik hitam yang tumbuh di anggota badan manusia. Tahi lalat juga memberi penyeri pada wajah seseorang itu kalau ia tumbuh di tempat yang strategik ^^ Hari ini yana nak share Rahsia tahi lalat anda.

AMARAN !!! Anda tidak dibenarkan percaya 100% atau taksub dengan kenyataan yang bakal dibongkarkan selepas ini !! hehehhh


Ehsan dari Google

--------------------------------------------


RAHSIA TAHI LALAT


1-Bibir atas kanan= Banyak rezeki, pandai

2-Bibir atas kiri = Ramai kawan, baik hati

3-Bibir bawah kanan= Disegani orang, ramai yang suka

4-Bibir bawah kiri = Pandai bicara, tak mudah kalah

5-Leher kanan = Cerdas, jujur, berani menderita

6-Leher kiri = Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahua

7-Leher di tengah= Tercapai cita-cita

8-Biji mata kanan = Suka serong dan pembohong

9-Biji mata kiri = Pembohong tetapi baik hati

10-Hujung mata kanan= Baik hati, sopan santun, cerdas

11-Hujung mata kiri= Baik budi, murah rezeki

12-Punggung kanan= Agak mengalami kesulitan

13-Punggung kiri = Malas dan suka duduk

14-Betis kanan= Suka berhibur, boros

15-Betis kiri= Rajin, tidak suka menganggur

16-Lutut kanan= Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha

17-Lutut kiri= Kurang kuat berusaha

18-Kepala sebelah kanan = Terkabul cita-cita

19-Kepala sebelah kiri= Sering menemui kesusahan

20-Kepala sebelah belakang= Jujur, sabar dan tekun

21-Kening kanan = Cerdas dan cekap

22-Kening kiri= Cerdas dan sopan santun

23-Tengah kening= Keras hati dan berani segala hal

24-Hujung mulut kanan= Kecil rezeki, tak mudah kalah

25-Hujung mulut kiri= Suka berpoya-poya

26-Ketiak kanan= Dapat menyimpan rahsia

27-Ketiak kiri= Jujur, banyak yang cinta

28-Pergelangan kaki kanan= Suka keluar rumah

29-Pergelangan kaki kiri= Kehendak kuat

30-Batang hidung= Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya

31-Pada hidung= Banyak rezeki

32-Dagu bawah kanan= Jujur dan baik hati

33-Dagu bawah kiri= Bijaksana, dan berbudi luhur

34-Kemaluan kanan atau kiri= Baik, suka senggama

35-Tumit kanan= Jujur dan banyak kawan

36-Tumit kiri= Baik budi

37-Alis kanan= Suka menolong dan baik hati

38-Alis kiri= Ramai yang suka

39-Pangkal peha kanan= Kemahuan kuat

40-Pangkal peha kiri= Suka kerja apa pun

41-Telapak kaki kanan= Tak mudah mengeluh

42-Jari kaki kanan= Suka menolong

43-Jari kaki kiri= Berbudi, suka berbuat baik

44-Bahu kanan= Cermat dlm mbuat keputusan, byk tanggungan

45-Bahu kiri= Suka kerja keras, banyak tanggungjawab

46-Buah dada kanan= Baik hati, pendiam, simpan rahsia

47-Buah dada kiri= Ramai kawan, setia pada pasangan

48-Lengan kanan= Setia dan taat pada atasan

49-Lengan kiri= Menepati janji dan rajin

50-Pipi kanan= Ramai teman

51-Tengah-tengah pipi kanan= Ramai yang suka

52-Tengah-tengah pipi kiri= Ramai teman

53-Ubun-ubun= Kurang jujur

54-Pusat= Cerdas, tangkas, tekun

55-Pusat bahagian kanan= Sejahtera dalam hidup

56-Pusat bahagian kiri= Beroleh kemuliaan

57-Pinggang kanan= Sayang pada pasangan hidup

58-Pinggang kiri= Disayang pasangan hidup

59-Dada kanan= Dapat mengatasi masalah

60-Dada kiri= Berani, jujur dan sabar

61-Telapak kaki kanan= Tidak mudah mengeluh

62-Telapak kaki kiri= Baik budi pekertinya

63-Siku tangan kanan= Kuat ingin memiliki kejayaan

64-Siku tangan kiri= Baik hati, suka menolong

65-Jari tangan kanan= Serba beroleh keuntungan

66-Jari tangan kiri= Serba baik bekerja

67-Jari telapak tangan kanan= Banyak rezeki tetapi boros

68-Jari telapak tangan kiri= Banyak rezeki dan cermat

69-Pergelangan tangan kanan= Boros, suka bersukaria

70-Pergelangan tangan kiri= Dapat berpangkat

71-Perut bawah kanan= Banyak rezeki, suka memberi maaf

72-Perut bawah kiri= Baik hati, tenang hidupnya

73-Sudut mata kanan dalam= Disayang suami atau isteri

74-Sudut mata kiri dalam= Tidak mudah dilupakan pasangan

75-Sudut mata kanan luar= Baik budi, ramai yang cinta

76-Pelipis kiri= Murah rezeki, dapat jadi kaya

77-Pelipis kanan= Serba berhasil dalam usaha

78-Kelopak mata kanan atas= Baik hati, ramah, berjaya

79-Kelopak mata kiri atas= Baik budi, ramai yang suka

80-Kelopak mata kanan bawah= Agak malas


81-Kelopak mata kiri bawah= Agak bodoh, kurang bijaksana


***Anda no berapa??? ..... ~


Mar 5, 2013

Pure Marine Collagen / PMC



! Assalamualaikum !

Pagi tadi sempat yana menyiapkan Pure Marine Collagen / PMC. Sebab stok dah ketandusan ... hehehh semua makan cepatlah habisnya.

PMC


Sedikit perkongsian, dulu mak yana selalu mengadu sakit lutut. Nak solat pun susah, jalan lelama pun tak boleh sangat. Yelah ... minyak kat lutut dah kurang. hehehh mak yana yang cakap. Tapi semenjak mak yana mengamalkan pengambilan PMC ini. Alhamdulillah ..... solat pun senang. Hah bab berjalan pun, pantang dengar. Nak follow jerk ... kikiki

masker Pure Marine Collagen

Yang bekas kecik-kecik nie yana buat untuk stok masker muka. Kalau rajin yana buat masker rambut. Aik rambut pun boleh buat masker dengan Pure Marine Collagen nie?? opkos ler boleh cayang ..... kita yang buat dia. Bukan dia buat kita ..... kikikiki Siapa yang mempunyai masalah rambut gugur. Bolehlah mencuba cara ini. Insyallah ......

Untuk info lanjut, Bolehlah rujuk entry " Pure Marine Collagen ". Kalau nak tahu lagi lanjut lagi dan lagi .... boleh inbox jerk yana kat Fanpages okies.




Mar 1, 2013

Sheshido Black Mask



! Assalamualaikum !

Siapa yang tahu apa itu Sheshido Black Masak? adakah anda pengguna Sheshido Black Mask? atau pun anda tidak tahu langsung apa itu Sheshido Black Mask? Baiklah, disini yana akan terangkan mengenai Sheshido Black Mask.

Sheshido Black Mask merupakan Masker peel off yang digunakan untuk menghilangkan blackhead dan whitehead. Alaa.... yang hitam-hitam or putih yang selalu ada kat kulit muka kita. Terutamanya kawasan hidung. Cuba tengok cermin sekarang. Nampak tak?? kalau nampak anda harus tahu mengenai produk ini dengan lebih lanjut. Yang tak nampak blackhead atau whitehead tue tahniah diucapkan. Tapi kalau guna kanta pembesar, serius terkejut... kikikii oPss terlebih sudah...kembali pada topik.


apa itu sheshido black mask


Sheshido Black Mask merupakan salah satu barangan kosmetik yang sedang laris terjual didunia. Contohnya Jepun, Hong kong, Taiwan, Korea, Singapore dan termasuk di Malaysia juga.


sheshido black mask


Kebaikan Sheshido Black Mask

  1. Dapat menghilangkan dan mengurangkan blackhead dan whitehead. 
  2. Dapat membuang kotoran diwajah.
  3. Mengecilkan pori-pori wajah.
  4. Mengurangkan kedutan.
  5. Meningkatkan kekenyalan wajah.
  6. Mencerahkan wajah
  7. Terhasil dari Collagen disertai elemen mineral laut dalam.
  8. Dapat mengurangai jerawat.
  9. Membaiki jaringan kulit yang rosak.
  10. Menggunakan produk lumpur laut mati.

cara penggunaan sheshido black mask

Cara Penggunaan Sheshido Black Mask

  1. Bersihkan wajah
  2. Steam wajah anda menggunakan air panas sekurangnya 10 - 15 minit. Tujuannya adalah untuk membesarkan pori-pori dan memudahkan pembersihan jeragat. (Tidak wajib)
  3. Keringkan wajah dan sapu Sheshido Black Mask. Sapuan yang nipis digalakkan. (Elakkan sapuan ditempat sensitif)
  4. Tunggu selama 30 minit / sehingga mask kering sendiri di kulit wajah anda.
  5. Tanggalkan mask secara perlahan-lahan.
  6. 1 pack boleh guna 2 - 3 kali.

-------------------------------------

Fuhh .. dah habis baca?? Terima kasih... Disini yana ada membuat harga promosi bagi produk Sheshido Black Mask ini. Kiranya macam harga pengenalan lah ok.

Sheshido Black Mask hanya RM10.00 sahaja untuk 05 Pack!! Harga biasa adalah RM2.50 / pack. Nampak tak, anda telah jimat disitu dengan harga promosi ini !!! harga adalah tidak termasuk pos dan promosi sah sehingga habis stok sahaja.

CEPAT !!!

STOK ADALAH TERHAD !!!
Sheshido Black Mask

Tempahan boleh dibuat di kotak komen ini atau terus pm yana di Facebook fanpages 
Ku Ada Kamu

UPDATE :- UNTUK ORDER SILA BACA DAN ISI FORM DISINI





Feb 22, 2013

Sebab-sebab Keguguran



! Assalamualaikum !

Disini yana nak share kan sedikit info sebab-sebab keguguran yang yana dapat. Ini adalah antara sebab utama yang selalu terjadi pada mereka yang keguguran, termasuk diri ini sendiri. Moga bermanfaat. Amin ..

punca keguguran

----------------------------

Keguguran di awal kehamilan adalah sesuatu yang kerap terjadi di kalangan wanita dan ramai pakar perubatan berpendapat bahawa keguguran adalah sebahagian dari proses pembiakan wanita yang normal. Kajian telah menunjukkan ramai di kalangan wanita yang tidak mengetahui mereka sebenarnya keguguran kerana ia terjadi terlalu awal. Kajian menunjukan 70% dari telur yang berjaya disenyawakan, gugur di awal kehamilan pada saat ujian air kencing masih belum positif.

Apabila saat ujian air kencing sudah positif, 1 dalam 5 kehamilan ini pula akan mengalami keguguran.

Walau bagaimanapun, keguguran pada mana-mana peringkat kehamilan boleh memberikan tamparan yang hebat terhadap anda lebih-lebih lagi apabila anda sudah mencuba sekian lama untuk hamil. Ramai yang tertanya-tanya mengapa ia terjadi dan tidak kurang juga yang cuba menyalahkan diri sendiri. Jesteru itu, amat penting untuk anda memahami bahawa, kebanyakkan dari sebab keguguran tidak dapat anda elakkan dan ia terjadi dengan sendiri.

Walaupun 10-20% keguguran tidak diketahui punca dan sebabnya, berikut adalah 8 sebab yang kerap dikaitkan dengan keguguran :-


1. Kromosom yang tidak normal
Mengikut kajian perubatan, 60% daripada penyebab keguguran adalah disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. Kromosom adalah struktur kecil di dalam sel yang membawa unsur-unsur genetik, dengan total 23 pasang, satu set dari ibu dan satu set dari bapa.
Kadang-kadang, apabila telur dan sperma bertemu, salah satu dari kromosom menjadi rosak dan embrio yang terhasil mempunyai kromosom yang tidak normal yang akan mengakibatkan keguguran.
Dalam kes yang sangat jarang, pasangan didapati mempunyai kecacatan pada kromosom mereka tetapi ketidaknormalan ini yang tidak memberi sebarang kesan negatif kepada diri mereka sendiri, tetapi boleh menyebabkan keguguran berulang sekiranya kehamilan berlaku.

Apa yang boleh anda lakukan
Jika anda mengalami keguguran pertama kali, jangan terlalu risau. Kemungkinan untuk anda hamil lagi dan melahirkan anak yang sihat adalah tinggi. Walau bagaimanapun, jika kehamilan kedua juga mengalami keguguran lagi, anda mungkin ingin mempertimbangkan samada tisu janin anda dihantar ke makmal untuk ujian kromosom. Sekiranya keputusan didapati normal, ujian-ujian yang lebih terperinci mungkin akan disarankan. Bagi mereka yang mengalami kromosom tidak normal, rujukan kepada pakar genetik mungkin akan disarankan.

2. Kecacatan pada sistem peranakan
Jika anda dilahirkan dengan rahim yang tidak normal, keguguran senang berlaku kerana embrio yang tersenyawa gagal tertanam dengan sempurna dan keguguran akan berlaku. Mengikut kajian perubatan, kecacatan pada rahim seperti Bicornuate Uterus atau Uterine Septum menjadi penyebab kepada 10 peratus daripada keseluruhan keguguran. Pangkal rahim yang longgar yang dipanggil “cervical incompetence” juga boleh membawa kepada keguguran dan ia kerap terjadi pada awal trimester ke dua disebabkan oleh janin yang semakin membesar meninggikan tekanan dalam rahim menyebabkan pangkal rahim terbuka dan janin akan gugur dengan senang.

Apa yang boleh anda lakukan
Anda mungkin akan disarankan menjalani ujian Hysteroscopi atau Laparoscopi untuk diagnosa yang tepat samada anda mengalami ketidaknormalan pada rahim. Sekiranya diagnosa sudah dipastikan dengan tepat, pembedahan yang sesuai mungkin akan disarankan. Sekiranya berlaku pangkal rahim yang longgar doktor mungkin akan mengesorkan pembedahan ikat pangkal rahim atau dipanggil cervical cerclage.

3. Masalah ketumbuhan pada sistem peranakan
Masalah peranakan lain seperti Fibroid juga boleh mengganggu sistem peranakan anda dengan menghalang implantasi yang berkesan dan boleh menyebabkan keguguran. Penyakit endometriosis juga dikaitkan dengan keguguran kerana bahan kimia dari sista endometriosis adalah toksik terhadap janin dan boleh menyebabkan keguguran.

Apa yang boleh anda lakukan
Sekiranya pasti anda mengalami fibroid, pembedahan membuang fibroid yang dipanggil myomectomy mungkin akan disarankan. Jika endometriosis menjadi punca masalah anda, pembedahan membuang sista dan tisu-tisu endometriosis menjadi penting sekiranya anda ingin hamil semula.

4. Masalah Immunologi
Terdapat masalah perubatan di mana badan wanita hamil mengeluarkan antibodi yang boleh menyerang janin dan menyebabkan keguguran berlaku. Masalah ini atau lebih dikenali sebagai Sindrom Antiphospholipid terjadi disebabkan janin yang terbentuk dari sperma dianggap sebagai objek asing atau virus pada tubuh wanita hamil. Tubuh wanita seterusnya akan membentuk antibodi dan menyerang janin yang terbentuk dan berlakulah keguguran.

Apa yang anda perlu lakukan
Walaupun rawatan terhadap masalah ini masih dalam peringkat eksperimen dan hasilnya tidak begitu memuaskan, doktor selalunya akan menyarankan rawatan ubat aspirin, heparin atau steroid untuk mengurangkan risiko keguguran anda.

5. Penyakit perubatan yang tidak terkawal
Masalah penyakit tiroid, kencing manis, darah tinggi, buah pinggang yang tidak terkawal dikaitkan dengan persekitaran yang tidak sesuai untuk janin hidup dengan sihat seterusnya akan menjurus kepada masalah keguguran.

Apa yang anda perlu lakukan
Pastikan masalah perubatan anda terkawal sebelum merancang untuk hamil. Jumpa doktor dan tukar cara hidup kepada yang lebih sihat.

6. Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)
Dalam kes PCOS, tahap ketidakseimbangan hormon menyebabkan ovulasi menjadi tidak teratur dan haid tidak menentu. Di samping terdedah kepada risiko kencing manis, PCOS juga menyebabkan pesakit kebal pada insulin dan menghalang lapisan endometrium menjadi matang dan tidak begitu reseptif terhadap tumbesaran janin. Ini boleh menjadi punca kepada keguguran berulang. Kajian menunjukkan 10-20 peratus wanita yang kerap gugur didapati mengalami PCOS.

Apa yang anda perlu lakukan
Jumpa doktor anda untuk memastikan anda bebas dari kencing manis sebelum hamil. Doktor mungkin akan menyarankan Pil Metformin sekiranya anda kebal pada insulin.Pastikan berat badan anda dalam BMI yang optimal dengan bersenam dan diet yang sesuai.

7. Jangkitan Kuman
Jangkitan kuman seperti rubella, cytomegalovirus, toxoplasmosis dan bacterial vaginosis boleh menyebabkan keguguran, tetapi ia jarang jarang terjadi. Agak sukar untuk mendapatkan jangkitan rubella disebabkan pemberian vaksin diperingkat sekolah dan risiko untuk toxoplasmosis semasa hamil pula adalah kurang dari 0.2%.

Apa yang anda perlu lakukan
Sekira anda pengemar kucing, keguguran bukan sebab untuk anda membuang kucing anda kerana kemungkinan besar anda sudah pun imun pada jangkitan ini, jadi risiko janin terjangkit dengan jangkitan toxoplasmosis adalah sangat rendah. Kajian perubatan menunjukkan 60% wanita sudahpun imun kepada toxoplasma sebelum mereka hamil lagi.
Walaubagaimanapun, jumpa doktor sekiranya anda risau keguguran anda mungkin berpunca dari jangkitan kuman. Ujian darah boleh mengesahkan anda pernah mengidap penyakit ini tetapi mungkin tidak dapat memberikan jawapan samada ia penyebab keguguran anda. Rawatan Antibiotik mungkin akan disarankan.

8. Gaya Hidup tidak sihat (Rokok, Alkohol, Dadah, Toksin Alam Sekitar)
Kajian perubatan mendapati Nikotin yand disedut dari rokok dapat mengalir ke dalam darah dan menebusi uri anda dan seterusnya mengganggu bekalan darah dan pertumbuhan janin. Statistik menunjukkan perokok mempunyai dua kali risiko untuk gugur berbanding dengan bukan perokok. Minum alkohol yang keterlaluan juga dikaitkan dengan keguguran.
Kajian juga menunjukkan wanita yang bekerja di ladang, di bilik operasi, pejabat dan klinik pergigian makmal mempunyai kadar keguguran yang lebih tinggi dari biasa di atas sebab sebab yang tidak diketahui.

Apa yang anda perlu lakukan
Elakkan semua tabiat yang boleh merosakkan badan anda sebelum mencuba untuk hamil untuk memastikan kandungan yang sihat. Sekiranya anda mengesyaki tempat kerja anda boleh memberikan kesan terhadap kehamilan anda, beritahu doktor anda tentang kerisauan anda.

Tanda-Tanda Keguguran

Pada awal kehamilan, anda mungkin kerap mengalami kejang pada perut dan rasa tidak selesa, ia selalunya normal tetapi jika ia disertai dengan pendarahan faraj yang banyak, anda mungkin mengalami keguguran. Doktor anda mungkin akan memeriksa faraj anda dan ujian Ultra Sound mungkin akan dilakukan untuk memastikan adakah janin masih hidup. Sekiranya pasti tidak ada degupan dan sisa keguguran masih banyak tertinggal, doktor anda mungkin akan menyarankan prosedur yang dipanggil D&C untuk memastikan tiada risiko jangkitan kuman pada rahim anda. **Teringat kenangan lalu ~~~



PERINGATAN: Penulis tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik komen akaun itu sendiri

Labels

$Pendapatan$ (25) Aktiviti (1) Amal (1) Amalan (1) Anak (1) anakbuah (3) anniversary (1) artis (5) Azimat (6) B'Vite (2) Baju Raya (1) Banjir (4) Bank (1) Banner (1) Bayi (4) berhenti kerja (3) Berita (24) berita harian (1) birthday (2) blin.gd (1) Blogger (13) blogwalking (2) bola (2) BRIM (3) bukan kerana aku tak cinta (6) Cabaran (1) Ceramah (1) Ceritera (137) Ceritera Weekend (47) churp2 (1) CIMB (1) Cinta Hati (148) comel (1) CPUV (6) Craft (3) Cuaca (4) cuti2 (1) Diet (2) DIY (1) Doa (8) domain (3) drama (4) Duit (1) Family (29) FIFA (1) filem (1) Follower (1) Gembira (2) Geram (19) gosip (3) Hadiah (34) hamil (4) Handmade (8) Hari Raya (1) harum malam (1) haziq (1) Hijrah (2) Hobi (1) holiday (12) hospital (2) hujan (1) Info (100) Inspirasi (1) insuran (1) IqramHuzaifah (2) Islam (44) istimewa (3) Jalan Cari makan (18) jalan-jalan (4) kahwin (1) Kanser (2) kata hikmah (1) Kemarau (1) kerajaan (1) kerja (9) kerjabaru (2) Koleksi Baju Raya (1) Komli (1) kuiz (1) Legacy Secret Trading (1) LIKE (1) Lirik (4) makanan (9) masalah domain (1) MBMB (1) melawat (4) membebel (3) Metro (2) Motivasi (1) Nazlyizan (2) Nuffnang (9) Office (17) Passport (1) Pecah Perut (6) Pendapat (12) Penginapan (1) Penyakit (1) percutian (1) Perkahwinan (1) Petua / Rahsia (24) Piala Dunia (1) Produk Kecantikkan (1) produk kesihatan (3) Promot (121) quote (3) Ramadan (3) raya (3) resepi (1) Review (19) Rumah (1) Sahabat (2) SAMB (1) Says (1) Segmen / GA (103) Sharing (242) sinopsis (1) SlimFastDiet (2) SPA (3) sukan (2) Sumbanga (1) Sumbangan (2) Tahun Baru (2) takenote (1) teater (1) tekateki (1) Temuduga (3) terima kasih (7) Testimoni (1) Tips (35) TLDM (4) tol (2) Topup (1) trip (3) Tutorial (12) ubat (1) Uji minda / Pelik (8) Ujian (3) Umrah (3) Video (20) Virus (1) Wayang (2) Wordless Wednesday (58) Zalora (1) zikir (2) Zuriat (3)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...