Sebelum raya nie apa kata kita Lembut2kn tangan menganyam ketupat (bukan mengumpat k). kira test power dulu ler .... buatnya balik rumah mak mertua nanti. Tetiba dapat tugas buat ketupat. Baru ada akal ...ini peringatan utk diri sendiri judak ... kikiki Jom kita ~
Bahan-Bahan:
2 kg beras pulut - rendam 6 jam
2 tin santan - 800ml
2 kg beras pulut - rendam 6 jam
2 tin santan - 800ml
1 sb rata garam
daun palas secukupnya
daun palas secukupnya
Cara Membuatnya:
•kukus pulut separuh masak (-+ 10min). masukkan pulut yg separuh masak dlm bekas besar. masukkan 1 tin santan yg dicampur dgn garam. kacau serata. biarkan 10 min.
•kukus lagi beras tadi hingga masak. masukkan pulut yg dah masak dlm bekas besar. masukkan lebihan santan. biarkan hingga suam. dan boleh bungkus.
•bila semua siap di bungkus. kukus lagi ketupat tadi selama 30 min.
•siap untuk dihidang
@
Sumber :- FaceBook ^^
2 0 Pengomen Terhebat:
ketupat palas :)
mmg tiap2 taon mak buat
oo.. ingat ketupat nasi td.. rupanya ketupat palas.. ehhe. ^_^ banyak kali wat.. still agi x reti.. hahahha
Post a Comment